Leto 2019

Program

Klemen Kotar & Dušni pastirji

24. January, 2019
0:00 - 0:00
Max Klub Velenje

Klemen Kotar – saksofon
Gašper Kržmanc – kitara
Žiga Stanonik – kitara
Miha Koren – bas
Enos Kugler – bobni

Več informacij

Dušni pastirji so intuitiven album, na katerem v ozadju ni veliko ideologije ali razmišljanj, le igra in igranje. Čvrsto pluje po morju godb, kjer se prepletajo motivi različnih žanrov
brez vsakršne vnaprej strogo določene destinacije. Poleg prefinjenih tehnik glasbeniki igrajo ravno takrat, ko je to potrebno. Skratka, ne pretiravajo in se poleg vsega še slišno
zabavajo. (Gregor Baumann v recenziji na spletni strani SIGICa – http://www.sigic.si/koncno-prvenec-s-pravo-mero-.html)

Vsi instrumenti prejmejo tako brezmejni izrazni prostor za plodoviti pejsaž svobodoljubnih solističnih avantur in tega tudi polnokrvno izkoristijo.
(Aleš Podbrežnik v recenziji na spletni strani Rockline – http://www.rockline.si/podrobnosti-recenzije/klemen-kotar-dusni-pastirji-13289)

Big Band RTV Slovenija in Trije Tenorji

18. February, 2019
0:00 - 0:00
Dom kulture Velenje

Jure Pukl,
Lenart Krečič,
Tadej Tomšič

Posebni gost:
Jeff »Tain« Watts (ZDA) – bobni

Robert Jukič – Šlagerji, stiskavci, šutke

14. March, 2019
0:00 - 0:00
Max Klub Velenje

Robert Jukič – kontrabas
Tomaž Gajšt – trobenta
Boštjan Simon – saksofon
Kristijan Krajnčan – bobni

Več informacij

Preskok, odmik, premik, zamik, krik, dotik, vzklik, vznak, vzpon, razpad, naskok, opomin, opomba, pripomba, komentar, ogled, pregled, razgled, z več kot eno besedo Zbrana dela, zvezek XIII: “Rezultati, posledice, ostanki”.

Novi kvartet Roberta Jukiča združuje izredno radovedne in podkovane, predane in zavzete, drzne in predrzne, nasmejane in objokane, zaljubljene in razočarane, zamišljene, odsotne in prisotne, zloglasne in pregnane, razigrane, plesne za leve in desne, klasike za zveste in resne, neresne ob neprimernih trenutkih, motivacijske za impluzivne, ki se ravnajo po občutkih, temperamentne za korake plesne, pomirjevala za situacije stresne, polke, valčki, kolo polsobno, kvartet za štiri, kvartet za nas in za vas, kvartet za včeraj, danes in jutri, šlagerji, stiskavci, šutke, kvartet za krasne trenutke.

Strupena šmarnica, cvetober cvetobera jagodnega izbora, najžlahtnejša plesen, senca napora, kamen spotike, pesem upora, dragulji skriti, sveže žemljice, njihove in oni njihovi kremeniti, topel kamin, čiste rase, kranjske klobase, čistost in bistvo naših naravnih tekočin, depeše in note, sirove lunknjice, zlati ribici peša spomin.

Mirna Bogdanovič Group

21. March, 2019
0:00 - 0:00
Max Klub Velenje

Mirna Bogdanovic – vokal
Dora Osterloh – vokal
Pauline Peek – vokal
Wanja Slavin – alt saksofon
Felix Henkelhausen – kontrabas
Povel Widestrand – klavir
Fabian Rösch – bobni
Arne Braun – kitara

Več informacij

»Pevka in komponistka Mirna Bogdanović je že nekaj let tesno vpeta v evropsko jazzovsko sceno. Njen sijoči ton, ekspresivno fraziranje in popolna muzikaličnost jo uvrščajo med izbrane pevke mnogih priznanih glasbenikov.
Udobnost v vseh smereh Mirninega glasbenega življenja zagotavlja zadovoljstvo publike.«

Greg Cohen, jazzovski basist (Amerika)

Mirna Bogdanović je slovenska jazz vokalistka, ki živi in deluje v Berlinu. Nekdanja štipendistka slovenskega Ministrstva za kulturo, članica Nemškega Nacionalnega Jazz Orkestra (BuJazzO) in Downbeat nagrajenka je zaključila študij na slovitem Jazz Institutu v Berlinu pod mentorstvom Judy Niemack, Greg Cohen in Kurt Rosenwinkel.
Sedaj je Mirna aktiven del berlinske jazzovske scene, članica različnih zasedb kot pevka in skladateljica. Letos je bila nagrajena s štipendijo Univerze za umetnost v Berlinu, ki ji omogoča izdajo svoje prve zgoščenke, katere program boste slišali ob tokratni priložnosti.
Skupina mednarodnih glasbenikov bo skupaj z Mirno izvedla njene kompozicije in aranžmaje namenjene odkrivanju raznovrstnosti vokala in vokalne skupine v kontekstu modernega jazza.

Nina Strnad in Peter Mihelič kvartet feat. Jaka Kopač

26. March, 2019
0:00 - 0:00
Max Klub Velenje

Nina Strnad – vokal
Peter Mihelič – klavir
Jaka Kopač – alt saksofon
Nikola Matošič – kontrabas
Teo Collori – kitara

Več informacij

Večer za ljubitelje tradicionalnega, melodičnega jazza. Odlični instrumentalisti skupaj z enim trenutno najlepših slovenskih vokalov.
Pianist Peter Mihelič je eden skritih in pogosto neupravičeno prezrtih zakladov slovenskega jazza, namreč že več kot dvajset let živi in ustvarja v New Yorku, kjer sodeluje s slovitimi imeni kot so Sheila Jordan, Duško Gojković, Gianni Basso in ostali. V iskanju novih glasbenih izrazov poskuša med drugim združiti različne glasbene smeri, predvsem klasično glasbo in jazz. V dolgoletnem sodelovanju z verjetno najbolj nasmejanim kontrabasistom tega sveta Nikolo Matošićem so nastale nepozabne kompozicije, ki spadajo v zakladnico slovenske jazzovske ustvarjalnosti. Ker lepega ni nikdar dovolj, muziciranje omenjene dvojice popestri pevka Nina Strnad, ki se poleg tenkočutnega izvajanja lahko upravičeno pohvali tudi z enim trenutno najlepših in suverenih vokalov na slovenski glasbeni sceni. Posebej za ta večer pa so k sodelovanju povabili še virtuoza na kitari Tea Collorija in vrhunskega jazzovskega alt saksofonista Jako Kopača, s katerima bodo pičarali razgiban večer prijetne glasbe.

Mihael Hrustelj Solo

11. April, 2019
0:00 - 0:00
Max Klub Velenje

Mihael Hrustelj – kitara

Ratko Divjak Kvintet

25. April, 2019
0:00 - 0:00
Max Klub Velenje

Ratko Divjak – bobni
Adam Klem – saksofon
Aleš Avbelj – bas

Več informacij

Ratko Divjak bobnarska džezlegenda je močno zaznamoval glasbeno sceno, tako v Sloveniji kot v tujini. Za njim je pestra kariera, ki jo je začel v rockzasedbi, potem pa ga je osvojil svet džeza.
Ob sodelovanju z odličnimi solisti v orkestru Big Bandu RTV SLO je na mnogih snemanjih in koncertih 
orkestra nastopal z raznimi znanimi zasedbami, kot so bili Ugrin-Divjak Quintet in solisti Petar Ugrin,Boško Petrović, Duško Gojković, Stjepko Gut, Primož Grašič, Jure Pukl, Jani Moder,Adam Klemm, Aleš Avbelj ,Blaž Jurjevčič , Blaž Trček, in drugi.
V različnih zasedbah po svetu je nastopal na džezfestivalih v Montereyu, Los Angelesu, Sacramentu, Montreuxu, Berlinu,
Bologni. Nastopal je z mnogimi svetovno znanimi glasbeniki, kot so bili Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass,
 N.H.O.P. Pedersen, Sal Nistico, Albert Mangelsdorf, Dave Libman,Tony Coe, Ferdinand Powel, Gianni 
Basso, Richard Davis , Joe Pass, Mike Stern, Steve Swallow in drugi..
Z Big Bandom RTV SLO je igral pod dirigentsko palico Jožeta Privška,ki je bil fenomenalen dirigent, po njegovem odhodu pa z mnogimi znanimi dirigenti , kot so Herb Pomeroy, Michael Abene, Ed Partyka, Peter
 Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Jerry van 
Rooyen, Carla Bley, Mike Westbrook, David
 Murray, George Lewis, Bill Holman, Bob Mintzer Lalo Schifrin .
Ratko v zadnjem času sodeluje z uveljavljenimi in odličnimi mlajšimi glasbeniki,ki uspešno delujejo v domačih in mednarodnih zasedbah.

O festivalu

Max klub Jazz festival je eden pomembnejših in odmevnejših slovenskih jazz festivalov, tako v nacionalnem kot regionalnem pogledu.

Programska usmeritev festivala je skozi bogato zgodovino vezana na odmevno jazzovsko glasbeno produkcijo, znotraj katere se s svojimi glasbenimi projekti in z glasbenimi gosti predstavljajo vsi najvidnejši slovenski jazz ustvarjalci na avtorskih koncertih. Max klub Jazz festival v Velenju je že od svojih začetkov na odru gostil največje slovenske jazzovske umetnike v sodelovanju s priznanimi tujimi glasbenimi ustvarjalci in poustvarjalci.

Več informacij

Nosilci zasedb so bodisi velikani sodobnega slovenskega jazza, pa tudi mladi umetniki, ki se s svojim delom vztrajno vzpenjajo na zemljevid domače jazz scene.

V klubskem glasbenem vzdušju se ob kvalitetnih glasbenih večerih in ob domačih ustvarjalcih pojavljajo tudi ugledna imena evropskega in svetovnega jazza. Programsko sta od nastanka festival zaznamovala dva velika in priznana ustvarjalca sodobne improvizirane glasbe. Prva štiri leta je festival programsko oblikoval festival hrvaški vibrafonist in izjemna glasbena avtoriteta evropskega glasbenega prostora Boško Petrović, zadnja leta program pripravlja nagrajenec Prešernovega sklada in glasbeno ter globalno prisoten jazzovski ustvarjalec ter saksofonist, domačin Jure Pukl.

Festivalu je gostili praktično vsa glasbeno aktualna imena domače jazz scene zadnjih let, spisek bi bil skoraj popoln. Med tujimi gosti pa je vredno izpostaviti imena kot so: NHO Pedersen, Philip Catherine, Boško Petrović, Alvin Queen, Bruce Adams, Martin Drew, Lev Solloff, Richard Buckley, Matija Dedić, Femi Temowo, Lew Tabackin, Doug Johnson, Howard Curtis, Mike Sponza in številni drugi ustvarjalci.

Max klub jazz festival s svojo glasbeno programsko svežino in glasbenim ugledom ter številnimi obfestivalskimi dogodki in koncerti (klinika, Mozzajik) vse bolj vroča jazzovska točka v tem delu Evrope ter eden od najpomembnejših prepoznavnih, kulturno-umetniških in glasbenih produktov mesta Velenja.

Foto utrinki s festivala