Max Club Jazz Festival 2019

24. 1. 2019 - 25. 4. 2019

Program

Tomi Purich TRIO

16. JANUAR 2020

MAX CLUB VELENJE
Tomi Purich – bobni
Aleš Ogrin – klaviature
Peter Smrdel – kontrabas

Več informacij

IMALA SAN (soundresearch):
TI SI MI U KRVI (soundresearch):
COME AS YOU ARE (Nirvana cover): https://youtu.be/Xu0fi9HrxTw
MORE SOKOL PIE:
NAD MESTOM SE DANI (feat. Zala Smolnikar): https://youtu.be/IduAAnHe8zg
NAD MESTOM SE DANI (Dobro jutro LIVE): https://youtu.be/vS15FXIqIvk
HVALA NE (TrapJazz): https://youtu.be/IO6-eIwLkAA

Veronika Kumar

30. JANUAR 2020

MAX CLUB VELENJE
Veronika Kumar – vokal
Rok Zalokar – klaviature
Jošt Lampret – kontrabas
Žiga Smrdel – bobni

Več informacij

Je novonastali avant-gardni kvartet pevke in komponistke Veronike Kumar. Glasba, ki nastaja v majhnem stavnovanju v centru Amsterdama, je navdahnjena od raznolikih svetovnih kulturnih vplivov in podprta z improvizacijo. Produkt ki nastane, pa je spoj pripovedništva, groova in spevnih melodij.
MaLinE V svoj repertoar vklučujejo večinoma avtorske pesmi in s pomočjo sodobne tehnologije ustvarjajo melodične zvočne pokrajne in neobičajne ritme.

Igor Bezget Trio

06. FEBRUAR 2020

MAX CLUB VELENJE
Igor Bezget (kitara)
Nikola Matošič (kontrabas)
Žiga Smrdel (bobni)

Več informacij

Korenine te zasedbe segajo drugo polovico devetdesetih let in je od takrat ena izmed najpomembnejših kreativnih platform komponista in kitarista Igorja Bezgeta, ki je v klasičnem kitarskem jazz triu našel kreativni potencial za mnogotere glasbene snemalne projekte in albume ki jih je v tovrstni trio zasedbi v zadnjih več kot dvajsetih letih posnel v dvomestnem številu.

V triu sodelujeta še kontrabasist Nikola Matošič ki ga lahko srečamo v mnogih glasbenih zasebah mednarodnem okolju in je pravtako ustanovni član te zasedbe in bobnar Žiga Smrdel ki pa je z svojo ognjevitostjo in glasbeno ritmično razgledanostjo eden najvidnejših glasbenikov mlajše generacije.

Trio bo za koncert pripravil nov avtorski projekt v obliki glasbene suite posvečene Max klubu in festivalu ki je del širšega krovnega projekta z naslovom Slovenian jazz venues (feature Igor Bezget Trio) ki svojo vsebino posveča glasbeno organizacijskim institucijam skozi katere so triu dane možnosti nastopanja.

Šalamon / Matković / Kranjčan TRIO

20. FEBRUAR 2020

MAX CLUB VELENJE
Igor Matković – trobenta
Samo Šalamon – kitara
Kristijan Krajnčan – bobni, violončelo

Več informacij

Nov slovenski trio kitarista in skladatelja Sama Šalamona vključuje tri odlične slovenske glasbenike. Na trobenti je eden vodilnih slovenskih trobentačev zadnjih let, Igor Matković, medtem ko Kristijan Krajnčan virtuozno dopolnjuje trio na bobnih ter violončelu. Vodja zasedbe Samo Šalamon, ki ga tuje publikacije uvrščajo med najbolj zanimive jazz skladatelje in kitariste na svetu, je do sedaj pod svojim imenom izdal že 29 albumov za tuje in slovenske založbe z glasbeniki, kot so Howard Levy, Donny McCaslin, David Binney, Paul McCandless, Michel Godard, John Hollenbeck, Julian Arguelles, Tony Malaby in številni drugi. Trio predstavlja 2 nova albuma zasedbe z naslovoma Common Flow in Rare Ebb, ki sta izšla januarja 2020 in predstavljata nove dokaj ECM-ovske kompozicije Šalamona.

Broken Circles

01. MAREC 2020

MAX CLUB VELENJE
Jure Pukl – saksofon
Joel Ross – vibrafon
Joe Sanders – bas
Nasheet Waits – bobni

Več informacij

Ne morem (do)čakati je projekt domačega avtorja in umetniškega vodje Max klub Jazz festivala Jureta Pukla, ki bo koncertno zaključil Kreativno jazz kliniko Velenje 2020. V kvartetu se bodo predstavili še trije mentorji in soustvarjalci letošnje klinike, vibafonist Joel Ross, stari znanec in Juretov sodelavec na mnogih projektih, basist Joe Sander ter eden vidnejših tolkalistov in bobnarjev sodobne newyorške glasbene scene.

MARKO ČRNČEC TRIO feat. JONATHAN HOARD

19. MAREC 2020

MAX CLUB VELENJE
Marko Črnčec: klavir, Fender Rhodes
Harish Raghavan: kontrabas
Justin Brown: bobni
posebni gost:
Jonathan Hoard: vokal

Več informacij

Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov in na tujem priznanih ustvarjalcev, ki trenutno živi in deluje v New Yorku. Na mednarodnem prizorišču je navzoč zadnjih petnajst let, sodeloval pa je z velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Billy Hart, Mike Moreno, Seamus Blake, Rez Abbasi, Mark Shim, Alex Sipiagin ter Joe Locke.
Izdal je pet avtorskih plošč, ki so prejele odlične mednarodne kritike. Njegov album »Devotion« (Whirlwind Recordings, 2014) je ena izmed največjih glasbenih publikacij na svetu All About Jazz uvrstila med 20 najboljših jazz plošč v letu 2014!

Na tej evropski turneji bo Črnčec nastopil s svojim aktualnim triom. v katerem sta preostala člana Harish Raghavan na kontrabasu ter Justin Brown na bobnih. Ta vznemirljiva zasedba bo predstavila glasbo z njihovega zadnjega albuma “Place To Live”, ki je bil izdan pri španski založbi Fresh Sound New Talent.

Kot posebni gost se bo triu pridružil vrhunski vokalist Jonathan Hoard, prejemnik nagrade Grammy 2016 in eden osrednjih likov na newyorški RnB ter jazz sceni.

Cene Resnik Trio

9. APRIL 2020

MAX CLUB VELENJE
CeneResnik (slo) tenor, sopran saksofon
Giovanni Maier (ita) violončelo
Stefano Giust (ita) bobni, zvočila

Več informacij

Trijo Ombak je sveže nastala mednarodna zasedba odličnih improvizatorjev, ki razdirajo meje kompozicij in melodičnih improvizacij, tako da poslušalca vsakič znova pritegne v njihov skupen zvok. Ombak pomeni val, naprimer valovi oceana, ki imajo neprestano gibanje, tudi dvigovanje in spuščanje nazaj v ocean, s tem prikazujejo dramatičnost in umirjenost oceana.

Takšna ponazoritev je odličen opis improvizirane glasbe novonastale zasedbe Ombak, ki pripravlja tudi izid prveneca v letu 2020.

Milan Stanisavljević Quintet

23. APRIL 2020

MAX CLUB VELENJE
Boštjan Simon – tenor sax,
Igor Matkovič – trobenta,
Nikola Matkošič – kontrabas,
Milan Stanisavljević – klavir,
Pedja Milutinović – bobni.

Več informacij

Mednarodno zasedbo (SLO/SRB) vodi pianist Milan Stanisavljević, ki bo tokrat predstavil svoj novi, tretji po vrsti avtorski projekt z naslovom Weight Of Thought. Večina članov zasedbe se lahko pohvali z diplomami prestižnih europskih akademijah za jazz (Amsterdam, Linz, Graz). Za seboj imajo veliko projektov in posnetih zgoščenkah ter predstavljajo vodilne instrumentaliste na slovenski oz. srbski jazzovski sceni.
Nov glasbeni projekt se iskaže kot jazz moderne in avantgardne orijentacije, ki svoje temelje najde predvsem v tradicionalnem jeziku jazza.

O festivalu

Max klub Jazz festival je eden pomembnejših in odmevnejših slovenskih jazz festivalov, tako v nacionalnem kot regionalnem pogledu.

Programska usmeritev festivala je skozi bogato zgodovino vezana na odmevno jazzovsko glasbeno produkcijo, znotraj katere se s svojimi glasbenimi projekti in z glasbenimi gosti predstavljajo vsi najvidnejši slovenski jazz ustvarjalci na avtorskih koncertih. Max klub Jazz festival v Velenju je že od svojih začetkov na odru gostil največje slovenske jazzovske umetnike v sodelovanju s priznanimi tujimi glasbenimi ustvarjalci in poustvarjalci.

Več informacij

Nosilci zasedb so bodisi velikani sodobnega slovenskega jazza, pa tudi mladi umetniki, ki se s svojim delom vztrajno vzpenjajo na zemljevid domače jazz scene.

V klubskem glasbenem vzdušju se ob kvalitetnih glasbenih večerih in ob domačih ustvarjalcih pojavljajo tudi ugledna imena evropskega in svetovnega jazza. Programsko sta od nastanka festival zaznamovala dva velika in priznana ustvarjalca sodobne improvizirane glasbe. Prva štiri leta je festival programsko oblikoval festival hrvaški vibrafonist in izjemna glasbena avtoriteta evropskega glasbenega prostora Boško Petrović, zadnja leta program pripravlja nagrajenec Prešernovega sklada in glasbeno ter globalno prisoten jazzovski ustvarjalec ter saksofonist, domačin Jure Pukl.

Festivalu je gostili praktično vsa glasbeno aktualna imena domače jazz scene zadnjih let, spisek bi bil skoraj popoln. Med tujimi gosti pa je vredno izpostaviti imena kot so: NHO Pedersen, Philip Catherine, Boško Petrović, Alvin Queen, Bruce Adams, Martin Drew, Lev Solloff, Richard Buckley, Matija Dedić, Femi Temowo, Lew Tabackin, Doug Johnson, Howard Curtis, Mike Sponza in številni drugi ustvarjalci.

Max klub jazz festival s svojo glasbeno programsko svežino in glasbenim ugledom ter številnimi obfestivalskimi dogodki in koncerti (klinika, Mozzajik) vse bolj vroča jazzovska točka v tem delu Evrope ter eden od najpomembnejših prepoznavnih, kulturno-umetniških in glasbenih produktov mesta Velenja.